Türkiye'de Emeklilik

Türkiye - vatandaşlarına yalnızca yüksek yaşam standardı, istikrar ve hatırı sayılır ücretler değil, aynı zamanda çok iyi emekli maaşları da sağlayan oldukça gelişmiş bir Asya devletidir. Türk emekliler, Türkiye'de tek emekli maaşıyla yaşamanın oldukça gerçekçi olduğunu belirtiyor.

Sadece iyi yemek yemek, ilginç boş zaman geçirmek için değil, aynı zamanda diğer ülkelere seyahat etmek ve yüksek kaliteli tıbbi hizmetlerden yararlanmak için de yeterli fayda var.

Emeklilik yaşı:
Daha önce Türk vatandaşları için yaşlılık aylığı 45 yaşında veriliyordu. Ancak ülkede emeklilik yaşının düşük olması nedeniyle emeklilerin sayısının keskin bir şekilde artması ve sağlıklı nüfus yüzdesinin azalması nedeniyle hükümet bu yasayı değiştirmiştir.

Yeni değişikliklere göre, kadınlar 58 yaşını doldurduktan sonra emekli olmak zorundadır ve erkekler için emeklilik yaşı 60'tır.

Ancak bir kadının 5'ten fazla çocuğu varsa, 48 yaşında emekli olma hakkı vardır.

Ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve devlet bütçe açığının ortaya çıkmasını önlemek için emeklilik yaşının artırılmasına ilişkin değişiklikler kabul edildi.

Emeklilik Yaş Uzatma Programı:
Türk hükümeti bunun emeklilik yaşını artırmanın son dalgası olmadığını belirtiyor. Bu eyaletin yetkilileri, erkekler için emeklilik yaşını 2046 yılına kadar 65'e çıkarmayı planlıyor. Ülke liderliğinin planlarına göre 2048'den sonra kadınlar 65 yıl sonra emekli olacak.

Yabancı uyruklular için Türk emekli maaşı:
Bir yabancı, ancak gerekli sosyal katkı paylarını kestiğinde Türk emekli maaşı alma hakkına sahiptir. Ancak yabancı sakinlerin devlet Emekli Sandığı'na katkıda bulunma hakkına sahip olmadığını bilmeye değer.

Türkiye'de emekli maaşı almak istiyorlarsa maaşlarının %32'sini özel bir fona aktarmaları gerekecek. Sadece Türkiye'de oturma iznine sahip yabancı uyruklu kişiler bu tür fonlara katkıda bulunabilir ve fonlu emekli maaşı başvurusunda bulunabilir.

Emekli maaşı yurt dışına nasıl transfer edilir:
Bir emekli maaşı transfer etmek için Emekli Sandığı ile iletişime geçmeli ve yer değiştirme başvurusu yazmalısınız. Ayrıca, bir kişinin emekli maaşı aldığı bankayı (Rusya'da - Sberbank) ziyaret etmeye ve Türkiye'de geçerli olacak bir kart için başvuru yazmaya değer. Emekli maaşı alınan karta Merkez Bankası oranı üzerinden Türk Lirası olarak aktarılacaktır. Bankadan para çekebilirsiniz.

Oturma izni kaydı:
Bir Rus emekli yaşamak için Türkiye'ye taşınmaya karar verirse, bu ülkede oturma izni almaya özen göstermesi gerekir. Emekliler için bu ülkede ikamet izni gayrimenkul edinimi temelinde alınabilir.

Gayrimenkul alırken verilen ana belge TAPU'dur (mülkiyet belgesi). Buna dayanarak, bir Rus emekli ile bir hesaba fon sağlamadan bile yıllık oturma izni açılır.

Bir kişi geçici veya kalıcı oturma izni alabilir. Geçici bir tane bir yıla kadar verilir ve kalıcı bir tane ancak Türkiye'de 8 yıl ikamet ettikten sonra alınabilir. Geçici oturma izni her yıl yenilenmelidir.

Türkiye'de emekliler nasıl yaşıyor:
Türkiye'de emeklilere aşağıdaki faydalar sağlanmaktadır:

İlaçların tam maliyeti üzerinden %90 indirimle satın alınması.
Devlet spor salonlarına ve kulüplere ücretsiz erişim.

HABERLER